LA IMPORTÀNCIA
DE MENJAR BÉ
L'alimentació
dels infants en aquesta etapa infantil ha de ser variada. Amb això
s'aconsegueix
l'aportació de nutrients de manera equilibrada i adequada a les
necessitats que tenen. És
necessari repartir la ingesta d'aliments en diferents àpats.
D'aquesta manera l'organisme
rep nutrients gradualment i els pot assimilar i administrar molt
millor que
quan n'hi arriba molta quantitat de cop.Cal
tenir en compte que els infants d'aquestes edats poden menjar tota
mena d'aliments
i que han d'estar plenament integrats en l'alimentació familiar. A
més, ja
admeten diferents tipus de coccions i textures.
Es
diu que és recomanable fer quatre o cinc menjades:
L'esmorzar
és important no descuidar-lo, ja que és el primer àpat del dia i
el que
prepara l'organisme per iniciar l'activitat. L'infant ha de tenir
temps per esmorzar,
s'ha d'aixecar d'hora i menjar sense pressa. És recomanable repartir
l'esmorzar en dues fraccions, la primera a casa i la segona a
l'escola.
El
dinar permet incloure elements de tots els grups i diferents
tècniques de
cocció. Les postres poden ser a base de fruita o làctics. Convé no
fer una
aportació exagerada d'aliments.
El
berenar ha de representar un petit àpat que doni plaer a l'infant.
El
sopar és el darrer àpat del dia i ha de contribuir a arrodonir
l'equilibri alimentari.
L'aportació calòrica és la mateixa que la del dinar, però és
millor fer
coccions més simples en el sopar per alleugerir la digestió. És
important que
l'infant no vagi a dormir de seguida després de sopar.
Alguns
aspectes que cal que tenir
en compte en l'elaboració d'una dieta és
que els menús
han ser variats i equilibrats per evitar carències nutritives. A
més, s'han de tenir en compte les diferents necessitats energètiques
i nutritives que hi ha en aquestes
edats. La presentació ha de ser atractiva. Cal tenir en compte que
hi ha infants, i cada vegada més, amb necessitats especials. Així,
caldrà elaborar els seus menús en funció d'aquestes
particularitats. Cal evitar el consum excessiu de begudes refrescants
ensucrades (refrescos de cola, taronjada o llimonada). Es poden substituir per sucs naturals, batuts
casolans de llet, iogurt o fruites. S'ha de potenciar el consum
d'aliments que accepten menys els nens: verdures o amanides com a
primer plat o com a guarnició en els segons, la fruita
fresca com a postres i el peix preparat i presentat de diferents
maneres i no sempre en forma de barretes o similars. Si l'infant
rebutja un aliment essencial, cal estudiar la manera de substituir-lo
per un altre aliment de valor nutritiu similar o barrejar-lo amb
condiments o amb altres aliments que en disfressin el gust. S'han
de provar diferents
maneres de preparar aquests aliments clau. Per exemple, puré de
llegums i verdura, mandonguilles de peix, espinacs amb beixamel, etc.
Cal
incloure aliments de temporada i fer menús diferents segons
l'estació de
l'any. Es recomana eliminar el greix visible de les carns, riques ja
per si mateixes en greixos saturats i colesterol, i procurar no
cuinar amb gaire sal.
És
bo acompanyar sempre els segons plats amb guarnició, que pot
incloure verdura, amanida o puré de patates, de manera que no sempre
es recorri a les patates fregides. Cal evitar la preparació molt
repetida de productes precuinats i ràpids d'elaborar com
hamburgueses, salsitxes, etc., ja que no sempre asseguren l'aportació
de nutrients que es necessiten.
És la JAIA COREMA
ja torna a ser aquí i com cada any sempre ens deixa alguna cosa.
La Jaia Corema està força interessada amb una bona alimentació. I en tot això ha decidit que cada setmana ens durà a conèixer diferents aliments i així els podrem incloure a les nostres dietes.
Aquest divendres ens ha deixat PANSES
clicant a l'imatge trobareu
informació d'aquest aliment